Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten in het gehele gebied van buik, bekken, lage rug en bekkenbodem. Vaak hebben deze klachten te maken met een verstoring in dit gebied. Dit kan zowel bij vrouwen, mannen als kinderen zijn, ongeacht leeftijd.
Bekkenbodemspieren ondersteunen de lage buikorganen (blaas, darmen, baarmoeder of prostaat).
Bekkenbodemspieren spelen ook een rol bij het voorkomen van incontinentie. Tevens hebben ze een doorlaatfunctie bij toiletbezoek en spelen ze een rol bij seksualiteit. Bij niet goed functioneren kunnen er problemen ontstaan bij het plassen, met de ontlasting of met vrijen.
Ook spelen de bekkenbodemspieren een rol bij de stabiliteit van bekken en lage rug. Dit is met name van belang rondom de zwangerschap en na de bevalling.
Klachten
Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten in het gehele gebied van buik, bekken, lage rug en bekkenbodem. Bekijk hier een overzicht van de klachten waarbij bekkenfysiotherapie mogelijk kan helpen. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.
Behandeling
Na uitgebreide intake en onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. U krijgt informatie over de oorzaak en gevolgen van uw klacht en hierna volgt een persoonlijk advies over houding en beweging, en de gevolgen daarvan voor de spieren rond bekken, lage rug en de bekkenbodem. De behandeling bestaat verder uit diverse vormen en mogelijkheden van oefentherapie.
Vergoeding en verwijzing
Vaak wordt naar bekkenfysiotherapie verwezen door huisarts of specialist. Een verwijzing is niet altijd noodzakelijk. Op grond van de wet ‘Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie’ (DTF) kunt u ook op eigen initiatief, of bijvoorbeeld op advies van een verloskundige, een afspraak maken. Bekkenfysiotherapie wordt vergoed mits u aanvullend verzekerd bent en uw budget voor fysiotherapie daarin voldoet. Kijk in uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.